Dan odluke za Trumpa: Elektori danas zvanično biraju predsjednika
19.12.2016. u 11:23 | Komentari: 0
Dan odluke za Trumpa: Elektori danas zvanično biraju predsjednika
SAD

Sjedinjene Američke Države će tek danas zvanično birati predsjednika, odnosno to će učiniti 538 elektora iz svih saveznih država, pri čemu postoji neznatna mogućnost da oni donesu iznenađujuću odluku i glasaju po svome uprkos činjenici da Donald Trump već sastavlja svoj kabinet

Na izborima 8. novembra, Hillary Clinton je nadmašila brojem dobijenih glasova republikanskog protivnika, ali je odlučujuće to što je Trump pobijedio u više država i tako osvojio 306 elektora, nasuprot 232 koliko je osvojila njegova protivkandidatkinja, što mu je donijelo pobjedu.


Međutim, nijedan elektor nema ustavnu obavezu da slijedi volju naroda koji predstavlja, po pojedinačnim američkim državama, pa bi na današnjim izborima "prevrtljivi elektori" mogli glasati po vlastitom nahođenju i Trumpu uskratiti predsjednički mandat, mada su šanse veoma male, ali je takav ishod po zakonu moguć, piše CNN.


Prema prvom scenariju, koji podrazumijeva Trumpovu zvaničnu pobjedu, na osnovu ishoda predsjedničkih izbora 8. novembra predviđa se da će dobiti 306 glasova u Izbornom kolegijumu koji sačinjavaju elektori, a potrebno mu je najmanje 270 da bi formalno bio izabran za predsjednika na današnjem elektorskom sastanku.


Drugi scenario bi glasio da "prevrtljivi elektori" glasaju po svome, to jest za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, pri čemu je ona na izborima 8. novembra dobila 232 izborna elektorska glasa, što je za 38 manje od 270 koliko joj je neophodno da bi bila izabrana za predsjednicu.

 

(goBiH.ba)




Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano