"Ostvarili smo vidljiv napredak u oblasti ekonomskog razvoja"
22.12.2016. u 8:30 | Komentari: 0
"Ostvarili smo vidljiv napredak u oblasti ekonomskog razvoja"
Politika - Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na Poslovnom forumu između BiH i Islamske Republike Pakistan danas u Sarajevu kazao da je njegovo i opredjeljenje kompletnog Vijeća ministara BiH usmjereno ka dinamiziranom ekonomskom razvoju i prosperitetu BiH, odnosno ka efikasnom i održivom upravljanju prirodnim resursima i ljudskim potencijalima u cilju povećanja samoodrživosti ekonomije i stvaranja optimalnih uvjeta za zapošljavanje.

Po njegovim riječima, to podrazumijeva integrisani rast kroz definiranje jasnih trgovinskih i investicionih politika, pametni rast kroz inovacije i povećanje konkurentnosti na osnovu kvalitete proizvoda i usluga, kao i povećanje efikasnosti administracije, vladavine prava i suzbijanje korupcije.
- Ključni ciljevi su jačanje legislativnog okvira, transparentne procedure, puna pravna i ekonomska sigurnost. Zbog toga smo evropske integracije kao i NATO integracije, te preuzimanje pravne stečevine EU definirali kao osnovne vanjskopolitičke i ekonomske prioritete. Želim posebno podvući da je 2016. bila najuspješnija godina u realizaciji aktivnosti na dostizanju ovih ciljeva – naglasio je Zvizdić.

U proteklom periodu, dodao je on, znatno smo se približili našem osnovnom vanjskopolitičkom i strateškom cilju, a to je članstvo u EU.  Ostvarujemo napredak i u sferi približavanja standardima za pristupanje NATO savezu.

- Ali ono što je najbitnije, ostvarili smo vidljiv napredak u oblasti ekonomskog razvoja. U proteklih 18 mjeseci na nivou BiH otvoreno je oko 28.000 novih radnih mjesta što je direktan rezultat značajnog unapređenja poslovnog okruženja i stvaranja pozitivnog poslovnog ambijenta. Jačanje legislativnog okvira kao i kredibilna realizacija reformskih mjera rezultirala je rastom GDP-a, rastom izvoza, smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita i rastom industrijske proizvodnje - istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Kaže da posjeta premijera Islamske Republike Pakistan Nawaza Sharifa i njegove delegacije predstavlja istinsku potvrdu prijateljskih odnosa između BiH i Pakistana, ali i vrlo konkretnu namjeru jačanja naših budućih ekonomskih veza.

- Na partnerskoj osnovi potrebno je proširiti saradnju od obostranog interesa s prijateljskim Pakistanom i to u sektorima prehrambeno-prerađivačke industrije, proizvodnji hrane i vode, metalurgiji, rudarstvu, auto-industriji, elektroindustriji, naftnoprerađivačkoj industriji, energetici, tekstilnoj i kožnoj industriji, drvnoj industriji i građevinarstvu, te namjenskoj industriji – naveo je Zvizdić.

U tom smislu, pozdravio je dogovor da što prije počne s radom zajednička komisija za ekonomska pitanja između BiH i Pakistana, kao i druge mogućnosti privredne i komercijalne saradnje, uključujući i dogovore o zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

- Konstantnim zalaganjem i istrajavanjem u reformskim procesima stabilizirali smo političku i sigurnosnu situaciju u BiH, ostvarili smo određene napretke u borbi protiv korpucije i stvorili sigurnije pravno okruženje za privredu i investicije. Naš povoljan geostrateški položaj i blizina tržišta Evropske unije dodatna je komparativna prednost koja je BiH učinila još atraktivnijom za domaće i strane ulagače – poručio je Zvizdić.

U tom smislu, naglasio je da je država BiH „istinski partner koji ima ozbiljne namjere da s prijateljskim Pakistanom krenemo u pravcu jačanja naših ekonomskih odnosa“.

Premijer Islamske Republike Pakistan Nawaz Sharif je istaknuo da vjeruje da su  snažni ekonomski odnosi jedan ključni preduslov za stabilne i dugoročne dobre ljudske odnose.

- Kad smo analizirali odnose Pakistana i BiH,  vidjeli smo da svi ti divni aspekti nisu baš u skladu sa našom izuzetno dobrom bilateralnom saradnjom i to se mora ispraviti. Došlo je vrijeme za naše dvije zemlje da učvrste svoje snažne prijateljske veze i da potaknu ekonomsko prijateljstvo i odnos – poručio je  Sharif.

Znači, dodao je on, da razviju trgovinske odnose, investicije, ekonomske odnose kao definirajući element našeg partnerstva.
Ocijenio je da obje zemlje uživaju i imaju dobre geografske lokacije i imaju jako dobre, bogate ljudske i prirodne resurse, što predstavlja ogroman potencijal za uzajamno korisnu saradnju.

- Međutim, vi svi kao politički lideri i investitori trebate biti kritički prema vladi da je uvjerite i da je, ako treba natjerate da iskoristi sve ove potencijale – kazao je Sharif.        

Istaknuo je da je ovo „idealno vrijeme da se napravi korak naprijed i da se učvrste ekonomski odnosi i trgovinska razmjena“.
- Sve vas uvjeravam da ćemo se mi posvetiti ovom cilju. Udružimo naše napore da iskoristimo ogromne potencijale naših ekonomskih odnosa i da obezbijedimo zdrav ekonomski temelj za odnose Pakistana i BiH – poručio je  premijer Islamske Republike Pakistan Nawaz Sharif.
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je kazao da se privreda BiH nalazi u procesu reformi koje su značajne u oblasti tranzicije vlasništva i uspostavljanja slobodnih tržišta institucija kao i kreiranja poslovnog ambijenta za investitore.

 

(goBiH.ba/fena)
Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano