BiH pomaže nerazvijenim dijelovima Pakistana
16.4.2017. u 13:09 | Komentari: 0
BiH pomaže nerazvijenim dijelovima Pakistana
Svijet

Ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nedim Makarević prisustvovao je svečanom otvaranju bolnice u pakistanskoj sjeverozapadnoj pokrajini Chitral, za koju je ambasada BiH zajedno sa ambasadom Republike Francuske, humanitarnim akcijama pomagala nositelju projekta izgradnje bolnice, ambasadi Kraljevine Norveške.

Chitral je jedna od najsiromasnijih pokrajina u Pakistanu. Nalazi se na krajnjem sjeverozapadu zemlje na granici sa Afganistanom. Osim sigurnosnih problema koja prouzrokuju napadi Talibana, lokalno stanovništvo opterećeno je brojnim neriješenim svakodnevnim životnim potrebama a posebno u segmentu zdravstva. Ljudi moraju pješke prelaziti kilometre e da bi dobili najosnovniju medicinsku uslugu.
 
Obnovljena bolnica raspolaže sa 20 kreveta a u planu je proširenje kapaciteta na 30. Ima odjele za opću medicinu, stomatologiju, dermatologiju, urologiju, porodilište, apoteku i sobu za ovisnike o drogama. Još nisu riješeni problemi izgradnje dodatnih objekata, kantine i adekvatnog broja kvalificiranog osoblja.
 
-  Ovo je jedan u nizu projekata koje je ambasada u BiH započela u Pakistanu u oblasti zdravstva. Nekome se može činiti da je riječ o, iz evropske vizure skromnom objektu, međutim, za žitelje ove regije radi se o životno važnom iskoraku. Ubijeđen sam da će izgradnja bolnice donijeti značajnu pomoć najugroženijima - istakao je ambasador Makarević za Fenu.
 
Nosilac projekta je Vlada Kraljevine Norveške dok su ambasade Republike Francuske i države BiH pomogle u prikupljanju nužnih sredstava za dentalne instrumente i aparate za akušerstvo. Upravo u ovoj oblasti zabilježen je veliki broj ovisnika o teškim drogama te je zbog toga pomoć u rješavanju tog problema od krucijalnog značaja. O radu ove bolnice brinut će se Fondacija "Aga Khan", međunarodna agencija za razvoj koja djeluje od Centralne Azije do Zapadne Afrike na projektima borbe protiv siromaštva, nepismenosti i suzbijanja bolesti.
 
Ceremoniji su uz brojne zvaničnike Islamske Republike Pakistane prisustvovali ambasadori Norveške i Francuske u Pakistanu.

(goBiH.ba)
Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Naši iseljenici u Norveškoj mogu zadržati državljanstvo BiH u određenim uvjetima


  • Makarević: Uspješna integracija bh. dijaspore u Norveškoj


  • Seminar "Vršnjačko nasilje i prevencija zloupotrebe droge, alkohola, igara na sreću i kocke - MODUL 2"


  • Uključiti naučnu dijasporu u poboljšanje situacije u BiH


  • Donald Trump se sastao s papom Franjom


Najčitanije

Komentarisano