Makarević: Uspješna integracija bh. dijaspore u Norveškoj
10.12.2017. u 20:07 | Komentari: 0
Makarević: Uspješna integracija bh. dijaspore u Norveškoj
Dijaspora

U Ambasadi Bosne i Hercegovine u norveškom glavnom gradu Oslu upriličen je diplomatski prijem za zvanice diplomatskog kora, zvaničnike norveških vlasti, a prisustvovali su i predstavnici bh. dijaspore i organizacija u toj zemlji.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević izložio je planove i težnje bh. ambasade za saradnju na svim nivoima, u bilateralnom, multilateralnom, edukativnom i kulturološkom smislu.
Naglasio je pozitivnu ulogu bh. dijaspore na norveško društvo, kao primjer uspješe integracije pri čemu posebnu ulogu igra visoka naobrazba bh. građana u Norveškoj.
Okupljeni su imali priliku pogledati i izložbu slika bh. umjetnika Nedžada Mahića koji je godinama predavao likovno obrazovanje u školi u Norveškoj, a upriličena je i izvedba sevdalinki uz harmoniku Miralema Bećirovića i hor “Dame”.
Diplomatskom prijemu prisustvovali su ambasadori Rusije, Mađarske, Čilea, Kolumbije, Makedonije te diplomate iz Srbije, Venecuele, Holandije, Švedske, Njemačke i Austrije.
Ambasador Makarević govorio o važnosti saradnje, promovirani romani književnika Topalovića
Prigodnim druženjem i razgovorom sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj, doktorom Nedimom Makarevićem, u prostorijama Kvernevik bydelshus sale, brojni Bosanci i Hercegovci još jednom su se prisjetili Dana državnosti BiH.
Održana je promocije romana Bankingen fra graven (Kucanje iz kabura) i AmaNet Mreža, književnika Enesa Topalovića. Prisutnima su se obratili imam za Zapadnu obalu Norveške Ibrahim efendija Šabić, kao i glavni imam Senaid efendija Kobilica.
U svom obraćanju ambasador je naglasio važnost održavanja kontakta sa Bosnom i Hercegovinom te pozvao prisutne na saradnju s ambasadom BiH u Oslu u pogledu administrativno-pravnih pitanja.
Stavanger se nalazi na zapadnom dijelu Norveške i slovi kao „grad nafte“. Na ovom područiju živi oko 250 porodica porijeklom iz BiH.

(goBiH.ba/fena)
Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Naši iseljenici u Norveškoj mogu zadržati državljanstvo BiH u određenim uvjetima


  • Makarević: Uspješna integracija bh. dijaspore u Norveškoj


  • Seminar "Vršnjačko nasilje i prevencija zloupotrebe droge, alkohola, igara na sreću i kocke - MODUL 2"


  • Uključiti naučnu dijasporu u poboljšanje situacije u BiH


  • Donald Trump se sastao s papom Franjom


Najčitanije

Komentarisano