CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK
3.2.2019. u 19:52 | Komentari: 0
CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK
Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju

Tokom zimskog raspusta kao i nakon njega, profesori informatike srednjih škola HNK prisustvovali višednevnom seminaru u organizaciji CERIT-a


Tokom januara i početkom februara organizovane su radionice robotike od strane CERIT-a sa profesorima iz 10 srednjih škola HNK i to: Srednja škola Konjic, Gimnazija Mostar,  Medicinska škola Sestara Milosrdnica Mostar, Druga gimnazija Mostar, Ekonomska škola Joze Martinovića, Srednja medicinska škola Mostar, Karađoz-begova Medresa Mostar, Srednja elektrotehnička škola Ruđera Boškovića, Ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola Mostar, te Srednja škola Stolac.

 

Predsjednik CERIT-a prof.Anes Hadžiomerović kaže: "Na višednevnom seminaru(radionicama) u trajanju od 32 sata, profesori imali priliku raditi sa Arduino UNO konzolom, sklapati i programirati je, te Blocklyem. Svaka škola koja je bila učesnik radionice dobila je Arduino Kit u trajno vlasništvo s ciljem promocije STEM područja s akcentom na robotiku. Planiramo u narednom periodu organizovati slične radionice, tako da u svim školama bude dio vannastavne aktivnosti i Sekcija robotike, a po mogućnosti i dio Nastavnog plana i programa predmeta Informatika. Ovim putem bi se zahvalili Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta koji su podržali ovaj projekat."

 

Profesori su također izrazili zadovoljstvo i želju za što više radionica i seminara ovog tipa, kao i takmičenja iz robotike, jer je ovo jednistvena prilika gdje se mogu usavršavati i svoje stečeno znanje prenositi na svoje učenike.

 

CERIT-a se sjećamo po učešću na Robotičkoj olimpijadi i Mexico City-u, gdje su kao Reprezentativci Bosne i Hercegovine ostvarili 81. mjesto od 196 zemalja učesnica.

 

Kako su nam rekli, također se spremaju za 13.Međunarodno takmičenje iz robotike koje će se održati u aprilu ove godine u Samsunu, Turksa gdje će se takmičiti u dvije kategorije i to Mini dron i Open project. 

 

Želimo im puno uspjeha u daljem radu, kao i na takmičenju.

 

Svi zainteresovani učenici i studenti, za robotiku mogu se javiti na email ceritmostar@gmail.com ili putem Facebook stranice CERIT - Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju.

 

goBiH.ba





Članak nije moguće komentarisati.

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano