Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona
20.9.2019. u 10:25 | Komentari: 1
Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona
Revolucionarno

Apple je predstavio svoju liniju iPhone mobilnih telefona za 2019. godinu, najavljujući iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max.

Ovi novi iPhone uređaji nude svježu paletu boja, duži vijek trajanja baterije i A13 Bionic procesor koji obećava brže performanse. Ali više od bilo koje druge osobine, glavna uloga je hardver i softver kamere. Na pozadini  Pro telefona nalaze se tri kamere i dvije na stražnjem dijelu iPhonea 11.

Ovaj novi model iPhona možda dolazi u drugačijim bojama, ali po ukupnom dizajnu izgledaju impresivno poput prošlogodišnjih iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR.

Za mnoge ljude iPhone predstavlja zlatni standard za dizajn smartfona i vrhunske funkcije poput otključavanja Face ID-a, za koji Apple kaže da je sada brži nego prije. Ali uprkos značajnim pomacima, poput podrške za Wi-Fi 6, iPhone 11 trio ne pomjera granice, pa se oslanja na veliku promjenu kamere i manja poboljšanja kako bi parirao tržištu.

Ne postoji podrška za 5G (očekujemo da će stići 2020.) i nijedno povratno bežično punjenje za koje se pričalo da puni Apple AirPods, Apple Watch i druge telefone sa stražnje strane iPhonea 11 – kao što to možete i sa Galaxy S10 i Note 10 telefona.

Apple se takođe zadržao na glasinama kao što su stvaranje novog iPhonea 11 kompatibilnim s Apple Pencil i USB-C portom za koji se spominjalo da će zamijeniti Lightning vezu.

Apple kreće u hiper-konkurentnu sezonu praznika i 2020. godinu. Prodaja telefona je u padu. Takmičari poput brendova Samsung, Google i Huawei napreduju u alatima i mogućnostima kamere. A tu je i pitanje 5G – korisnici iPhonea moraće pričekati cijelu godinu, osim ako nas Apple sve iznenadi posebnim događajem prije septembra 2020. godine.

Evo pet najvećih razlika između iPhonea X i iPhonea 11 kojih ćete svakako željeti biti svjesni prije nego što odlučite hoćete li zamijeniti svoj stari model, u pogledu boja, cijena, rada kamere i svih ostalih glavnih stvari koje su najavljivane.

1. iPhone 11 dolazi u šest zabavnih, novih boja
Apple

Kada je riječ o iPhoneu 11, imat ćemo mnogo veći izbor zabavnih boja za odabir od onog koji smo imali s iPhoneom X.

iPhone X je došao u samo dva jednostavna izbora boja – srebrnu i svemirsku sivu. No, novi iPhone 11 navodno će se pojaviti u šest zabavnih boja: crnoj, bijeloj, ljubičastoj, zelenoj, žutoj i crvenoj. Ako ste neko ko želi pokazati svoj jedinstveni ukus i osobnost svojim izborom boje telefona, iPhone 11 pružit će vam više mogućnosti za to nego iPhone X. Ko ne voli opcije?

2. Kamera iPhone 11 ima neke veće nadogradnje
Apple

Prvo, za razliku od iPhonea X (ili bilo kojeg drugog prethodnog modela, u tom slučaju) iPhone 11 imaće dvostruki sistem kamera – što znači da, na stražnjoj strani se nalaze doslovno dva objektiva kamere. Jedan objektiv je kamera od 12 megapiksela, koja će snimiti prekrasne, visokokvalitetne fotografije širokog ugla. Ali drugo je potpuno novo otkriće: Nova ultra široka kamera sa vidnim poljem od 120 stepeni. Ovaj drugi objektiv omogućiće vam da kadrirate fotografije s mnogo više scene oko vas – bez da ugrožavate detalje ili kvalitetu fotografije. Apple je takođe napomenuo da je korisno za snimanje fotografija u malim prostorima, gdje nemate mogućnost udaljavanja.

Osim dualne kamere, iPhone 11 će se naći i sa svim vrstama pametnih nadogradnji – kao što je mogućnost inteligentnijeg prepoznavanja subjekata i njihovog uljepšavanja za što bolje fotografije. To znači da ćete provesti manje vremena u aplikacijama za uređivanje fotografija, uređujući svoje fotografije prije nego što ih objavite na društvenim mrežama.

Imaće jednu vrlo važnu novu opciju za sve vlasnike kućnih ljubimaca:  Pet mode.

3. Postoje i neke zabavne video nadogradnje
Apple

Prednosti kamere, naravno, ne odnose se samo na fotografije. Postoje neke stvarno zabavne nove video funkcije koje će vam dobro doći. Prvo, prema streamu uživo, iPhone 11 ima najkvalitetniji video na bilo kojem pametnom telefonu, tako da dobijate najbolje od najboljih.

Jedna zabavna nova funkcija nazvana “QuickTake” omogućava vam brzo i jednostavno snimanje kratkih videozapisa. Jednostavno držite pritisnuto dugme  (baš kao što biste to radili prilikom snimanja videa u Instagram priči!) I usred fotografije možete snimiti kratki videozapis, bez potrebe da prekinete tok i prebacite se na zasebni video ekran.

Još jedna zabavna novost je mogućnost snimanja usporenog snimka na prednju kameru, što rezultira onim što je Apple nazvao “Slofie” (ili usporeni video selfie).

4. iPhone 11 ima duži radni vijek baterije i bolju brzinu
Apple


Uz to, navodi se da će iPhone 11 nadmašiti iPhone X kada su u pitanju procesne jedinice i jedinice za grafičku obradu, jer posjeduje najbrži CPU i GPU bilo kojeg pametnog telefona na tržištu. Ovo djeluje vrlo dobro za ukupnu brzinu novog iPhone-a, a posebno je korisno za pokretanje mobilnih igara.

5. iPhone 11 je jeftiniji od prethodnih modela
Apple
Cijena novog iPhone-a je gotovo uvijek glavni odlučujući faktor. Novi iPhone 11 stiže za 699 dolara, što se za predstavljanje novog modela čini prilično razumnim. To je posebno razumno u poređenju s početnom cijenom iPhonea X, koji je dostigao cijenu od 999 dolara, što ga čini najskupljim novim modelom iPhone-a do sada.

 




Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano